niedziela, 15 marca 2015

Pomarańczowo-imbirowe babeczki

Dla smakoszy babeczek mam dziś przepis na pyszne aromatyczne pomarańczowe babeczki z delikatna imbirowa nutka i kremem śmietanowym. Dzięki kolorowym ozdobom są doskonałe dla dzieci jak i dla dorosłych. U nas w domu nie ma już śladu po tych pysznych słodkościach. ale już wkrótce kolejne pyszne muffiny prosto na wielkanocny stół. 



  • 5 jajek
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki typ 405
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku  cytrynowego


Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, powoli dodajemy sok , olej śmietanę i imbir. Na koniec mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy na  jednolitą masę. Gotowe ciasto przekładamy do papierowych papilotek i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach na  zloty kolor. Ciasto nakładamy do połowy foremki. 

Gdy babeczki stygną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, Żelatynę  rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodajemy do masy śmietanowej , na koniec dodajemy sok cytrynowy. Lekko schładzamy. Kremem dekorujemy babeczki . Ja dodałam dodatkowo do kremu trochę barwnika i udekorowałam babeczki   wraz z córka kolorowymi ozdobami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna