Dla smakoszy babeczek mam dziś przepis na pyszne aromatyczne pomarańczowe babeczki z delikatna imbirowa nutka i kremem śmietanowym. Dzięki kolorowym ozdobom są doskonałe dla dzieci jak i dla dorosłych. U nas w domu nie ma już śladu po tych pysznych słodkościach. ale już wkrótce kolejne pyszne muffiny prosto na wielkanocny stół.
- 5 jajek
- 1 szklanka brązowego cukru
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka śmietany
- szczypta imbiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki typ 405
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku cytrynowego
Gdy babeczki stygną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodajemy do masy śmietanowej , na koniec dodajemy sok cytrynowy. Lekko schładzamy. Kremem dekorujemy babeczki . Ja dodałam dodatkowo do kremu trochę barwnika i udekorowałam babeczki wraz z córka kolorowymi ozdobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz