niedziela, 29 marca 2015

Tort z kremem czekoladowym

Witam i zapraszam na pyszny tort z kremem z czekolady mlecznej i białej . Pysznym dżemem borówkowym , nasączony naparem z herbaty i wiśniówki.  Ozdobiony lukrem plastycznym , opłatkiem jadalnym i kremem maślanym.



Biszkopt jasny:)
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka  proszku do pieczenia
  • szklanka mąki
Białka ubijamy z cukrem , dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem ,łączymy wszystkie składniki . Wlewamy   do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy studzimy.

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki  cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki maki
  • 2 łyżki kakao

Biszkopt przygotowujemy tak samo  jak jasny.


Krem z białej czekolady :

  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
Śmietanę ubijamy na sztywno , żelatynę rozpuszczamy   w małej ilości gorącej wody  . Czekoladę roztapiamy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Chłodzimy.

Krem z mlecznej czekolady:
  • szklanka śmietany 36 % 
  • 4 tabliczki czekolady  
  • 1 łyżka żelatyny 
Krem przygotowujemy tak samo jak poprzedni.

Krem maślany:
  • 150 gram masła
  • 4 szklanki cukru pudru 
  • 4 łyżki soku z cytryny 

Masło ucieramy dodajemy powoli cukier puder i sok z cytryny ucieramy ok 10 minut. 

Dodatkowo :
  • dżem borówkowy
  • mocna herbata
  • wiśniówka
  • lukier plastyczny  
  • żel jadalny do opłatka 
  • barwnik
  Jasny biszkopt kroimy na trzy części . Smarujemy dżemem borówkowym. Na to masa z czekolady mlecznej.  Na krem układamy ciemny biszkopt. Nasączamy  herbata  z kieliszkiem wiśniówki . Na to krem z białej czekolady. Jasny biszkopt dżem borówkowy  , krem czekoladowy i ostatni biszkopt.  Cały tort smarujemy kremem maślanym. Do pozostałej części kremu maślanego dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.  Lukier plastyczny wałkujemy pokrywamy nim cały tort.  Opłatek smarujemy żelem i przykładamy  do lukru lekko dociskamy.  Dekorujemy kremem maślanym .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna