Ciasto :
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy proszek i masło . Siekamy masło z mąką, cukier ,żółtka i śmietanę mieszamy, dodajemy do ciasta , szybko zagniatamy . Dzielimy na 2 części , jedną wkładamy do lodówki , drugą do zamrażarki, na ok 2 godziny. Ciasto z lodówki wałkujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 0,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki
- sok z połowy cytryny
- 0,5 szklanki roztopionego masła
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli ser. Miksując dodajemy masło,mąkę, budyń, na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto wlewamy na kruchy spód.
Pianka :
- 3 białka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 budyń śmietankowy
Białka ubijamy z cukrem na lśniącą pianę , dodajemy budyń , na koniec malutkim strumykiem wlewamy olej i ciągle miksujemy. Pianę przekładamy na masę serową. Na koniec ścieramy zamrożone ciasto, pieczemy 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz