sobota, 15 listopada 2014

Sernik cytrynowy z pianką

Choć do świat jeszcze kawał czasu ja mam dla was dziś przepis na pyszny sernik który będzie rewelacyjnie   wyglądał na  świątecznym stole. Jest delikatny ,puszysty i pachnący, rozpływa się w ustach.




Ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła 
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 4 żółtka

Mąkę przesiewamy na  stolnicę , dodajemy proszek i masło . Siekamy masło z mąką, cukier ,żółtka i śmietanę mieszamy, dodajemy  do ciasta , szybko zagniatamy . Dzielimy na 2 części , jedną wkładamy do lodówki , drugą do zamrażarki,  na ok  2 godziny. Ciasto  z lodówki wałkujemy, przekładamy do  formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. 

Masa serowa:
  • 1 kg mielonego  twarogu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki roztopionego masła

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli ser. Miksując  dodajemy masło,mąkę, budyń, na koniec  dodajemy sok z cytryny. Ciasto wlewamy na kruchy spód.

Pianka :
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 budyń śmietankowy 
Białka ubijamy z cukrem na lśniącą pianę , dodajemy budyń , na koniec malutkim strumykiem wlewamy olej i ciągle miksujemy. Pianę przekładamy na masę serową. Na koniec ścieramy zamrożone ciasto, pieczemy 50 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna