sobota, 15 listopada 2014

Piernik staropolski

Witajcie , 
dzisiaj po raz pierwszy postanowiłam przygotować piernik staropolski, nigdy nie robiłam podobnego ciasta, więc jestem ciekawa efektów końcowych . Zapach  niesamowity ,trochę zmodyfikowałam przepis znaleziony  w starej książce kucharskiej i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Przepis:

  • 1 litr miodu prawdziwego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • kostka masła ( 200 g) 
  • 3 łyżki smalcu 
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia , następnie studzimy.

  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody 
  • 5 łyżek przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta anyżu
  • szczypta imbiru
Do przestudzonej  masy miodowej przesiewamy  mąkę,  dodajemy sodę, przyprawy ,mleko i jajka. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i lśniące. Następnie przekładamy do miski , przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na 5 tygodni. 

(Reszta przepisu i zdjęcia tuż przed świętami zapraszam)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna