dzisiaj po raz pierwszy postanowiłam przygotować piernik staropolski, nigdy nie robiłam podobnego ciasta, więc jestem ciekawa efektów końcowych . Zapach niesamowity ,trochę zmodyfikowałam przepis znaleziony w starej książce kucharskiej i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Przepis:
- 1 litr miodu prawdziwego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- kostka masła ( 200 g)
- 3 łyżki smalcu
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia , następnie studzimy.
- 1 kg mąki
- 3 łyżeczki sody
- 5 łyżek przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta anyżu
- szczypta imbiru
Do przestudzonej masy miodowej przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawy ,mleko i jajka. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i lśniące. Następnie przekładamy do miski , przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na 5 tygodni.
(Reszta przepisu i zdjęcia tuż przed świętami zapraszam)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz