Ciasto czekoladowe:
- 100 gram masła
- 5 łyżek miodu
- 2 czekolady gorzkie
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 5 czubatych łyżek mąki
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztapiam z miodem ,dodajemy czekoladę , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem , dodajemy przesianą mąkę , budyń i proszek mieszamy. Dodajemy czekoladę. Wlewamy do formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Mus czekoladowy:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 250 ml śmietany 36 %
- 5 g żelatyny
- 1 słoiczek dżemu borówkowego
Śmietanę miksujemy , odstawiamy do lodówki, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Żelatynę również rozpuszczamy. Gdy czekolada przestygnie dodajemy powoli do śmietany i ciągle mieszamy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy .
Ciasto kroimy na 3 równe części , pierwsza wkładamy do tortownicy, smarujemy dżemem borówkowym, następnie mus , kolejny blat czekoladowy ,dżem mus, blat, mus. Gotowe ciasto wkładamy na 2 godziny do zamrażarki.
Polewa toffi:
- tabliczka czekolady toffi
- tabliczka czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany 36%
- 3 łyżki miodu
- 10 g żelatyny
Śmietanę gotujemy z miodem , czekoladę kruszymy zalewamy gorącą śmietaną, żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Wlewamy żelatynę do czekolady. Całość mieszamy na jednolita masę , odstawiamy do wystygnięcia.
Po 2 godzinach ciasto wyjmujemy z zamrażarki , oblewamy polewą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz