piątek, 7 listopada 2014

Chrupiące gofry

Dzisiaj pyszne chrupiące ,pachnące gofry.  Z dodatkiem śmietany lub dżemu smakują wyśmienicie. 




  • 5 jajek 
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olejek śmietankowy
  • 0,5 łyżeczki skórki z cytryny
  • szczypta imbiru
  • 3 szklanki mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 50 ml oleju  
  Wszystkie składniki miksujemy  na jednolitą masę, w rozgrzanej gofrownicy smażymy złociste gofry. Jeśli ktoś chciał by trochę inna wersję gofrów można zamiast wody dodać piwo .


  • 200 ml śmietany  36 %
  • 4 łyżki cukru 
Schłodzoną śmietanę  miksujemy z cukrem aż do  uzyskania puszystej masy. Gofry podajemy z bitą śmietaną , dekorujemy według uznania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna