środa, 5 listopada 2014

Pasztet drobiowy

Witam ,dzisiaj mam przepis na pyszny domowy pasztet drobiowy. Delikatny,aromatyczny i naprawdę smaczny. Nadaje się również do smarowania jego konsystencja jest tak delikatna że pasztet z łatwością się rozsmarowuje. Polecam każdemu kto uwielbia pasztety i choć jest z samego drobiu nie jest dławiący i wiórowaty.




  • 4 filety z kurczaka
  • 2 piersi z kaczki
  • 500 gram wątroby drobiowej
  • 2 udka z kaczki
  • 400 gram mięsa z indyka
  • 1 chałka
  • 3 jajka
  • zioła 
  • sól
  • pieprz
  • 4 marchewki
  • kawałek selera
  • Vegeta do smaku
  • por
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mleko ok 1 szklanki
  • cebula

W garnku gotujemy ok 3 litrów wody , do gorącej dodajemy opłukane mięso, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem po 40 minutach dodajemy obrane warzywa ,gotujemy do miękkości.  Odcedzamy rosół, mięso i warzywa studzimy.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy wątróbkę i również studzimy. Następnie mięso mielimy z warzywami i wątróbką , do zmielonej masy dodajemy odciśniętą chałkę , wcześniej namoczoną w mleku, szklankę wywaru  , zioła , jajka i doprawimy do smaku. Wyrabiamy  na jednolitą masę. Przekładamy do foremek dobrze uklepując. Pieczemy ok 60 minut w 190 stopniach . Foremki z pasztetem dobrze jest włożyć  do większej formy i na dno wlać gorącą wodę , dzięki temu pasztet nie będzie suchy.









  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna