- 4 filety z kurczaka
- 2 piersi z kaczki
- 500 gram wątroby drobiowej
- 2 udka z kaczki
- 400 gram mięsa z indyka
- 1 chałka
- 3 jajka
- zioła
- sól
- pieprz
- 4 marchewki
- kawałek selera
- Vegeta do smaku
- por
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mleko ok 1 szklanki
- cebula
W garnku gotujemy ok 3 litrów wody , do gorącej dodajemy opłukane mięso, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem po 40 minutach dodajemy obrane warzywa ,gotujemy do miękkości. Odcedzamy rosół, mięso i warzywa studzimy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wątróbkę i również studzimy. Następnie mięso mielimy z warzywami i wątróbką , do zmielonej masy dodajemy odciśniętą chałkę , wcześniej namoczoną w mleku, szklankę wywaru , zioła , jajka i doprawimy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do foremek dobrze uklepując. Pieczemy ok 60 minut w 190 stopniach . Foremki z pasztetem dobrze jest włożyć do większej formy i na dno wlać gorącą wodę , dzięki temu pasztet nie będzie suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz