czwartek, 27 listopada 2014

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Zostały ziemniaki z obiadu , nie wiesz co z nimi zrobić, proponuje pyszne ziemniaczane kotlety nadziewane pieczarkami. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. 



Składniki:

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia 
  • 400 gram pieczarek
  • 3 łyżki masła 
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietany + 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej 


 Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko,mąkę sól i pieprz, wyrabiamy ciasto. Pieczarki myjemy kroimy i dusimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.  Z ziemniaków formujemy kotleciki napełniamy pieczarkami i zlepiamy.  Kotlety smażymy na złoty kolor.  Pieczarki podlewamy bulionem dusimy, dodajemy śmietanę  i zagęszczamy mąką roztrzepaną w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku , posypujemy posiekaną pietruszką. Kotlety podajemy z sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna