Składniki:
- 500 gram ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- 400 gram pieczarek
- 3 łyżki masła
- szklanka bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki śmietany + 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko,mąkę sól i pieprz, wyrabiamy ciasto. Pieczarki myjemy kroimy i dusimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Z ziemniaków formujemy kotleciki napełniamy pieczarkami i zlepiamy. Kotlety smażymy na złoty kolor. Pieczarki podlewamy bulionem dusimy, dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką roztrzepaną w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy do smaku , posypujemy posiekaną pietruszką. Kotlety podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz