niedziela, 9 lutego 2014

Placki ziemniaczane z szynką duszoną w sosie

Uwielbiam mięsa w sosie choć tylko te chude takie jak szynka . Najlepsze są z pachnącymi cebulką plackami ziemniaczanymi. To połączenie jest dla mnie doskonałe, przepadam za tym smakiem. 


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 cebule 
  • jajko
  • 100 gram sera żółtego
  • olej do smażenia
  • 500 gram szynki surowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 8 łyżek mąki
  • 700 ml bulionu
  • Vegeta, sól,pieprz do smaku
  • koperek
Wykonanie:
 Ziemniaki myjemy, obieramy i płuczemy, cebule również obieramy i płuczemy. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tartce, przekładamy na gazę i dokładnie odciskamy  z soku. Przekładamy do miski dodajemy jajka , 2 łyżki mąki starty ser i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanym oleju smażymy złote racuchy. 
Mięso myjemy, kroimy w plastry. Przyprawy mieszamy z 3 łykami mąki i papryką, mięso panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do brytfanny ,podlewamy bulionem i dusimy.Gdy płyn zredukuje się do połowy, dodajemy koncentrat , pozostałą mąkę rozcieramy z zimna wodą i dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę i usmażona wcześniej cebulę 
pokrojoną w pióra. Doprawiamy do smaku. Placki podajemy z sosem , posypujemy koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna