Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 cebule
- jajko
- 100 gram sera żółtego
- olej do smażenia
- 500 gram szynki surowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki koncentratu
- 8 łyżek mąki
- 700 ml bulionu
- Vegeta, sól,pieprz do smaku
- koperek
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i płuczemy, cebule również obieramy i płuczemy. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tartce, przekładamy na gazę i dokładnie odciskamy z soku. Przekładamy do miski dodajemy jajka , 2 łyżki mąki starty ser i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanym oleju smażymy złote racuchy.
Mięso myjemy, kroimy w plastry. Przyprawy mieszamy z 3 łykami mąki i papryką, mięso panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do brytfanny ,podlewamy bulionem i dusimy.Gdy płyn zredukuje się do połowy, dodajemy koncentrat , pozostałą mąkę rozcieramy z zimna wodą i dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę i usmażona wcześniej cebulę
pokrojoną w pióra. Doprawiamy do smaku. Placki podajemy z sosem , posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz