sobota, 1 lutego 2014

Drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym

Uwielbiam drożdżowe wypieki , często je przyrządzam  . 
Rogaliki są  pyszne, delikatne i pachnące.

Składniki:

  •  50 gram drożdży 
  • 300-400  gram mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka mleka 
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • dżem truskawkowy


Do ciepłego mleka dodajemy roztarte drożdże , pozostały cukier i kilka łyżek mąki , dokładnie mieszamy  i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Pozostałą mąkę przesiewamy , dodajemy  2 jajka ,śmietanę , aromat , proszek i rozczyn, wyrabiamy . Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. 
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto gdy podwoi swoją objętość  dzielimy na 3 części . Wałkujemy tak aby powstał okrąg i tniemy w trójkąty ok 8 z jednej porcji. Na każdym układamy trochę dżemu i zwijamy od szerszego końca w stronę węższego . Zlepiamy delikatnie rogi i je trochę formujemy.Gotowe układamy w kilku centymetrowych odstępach na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 180 stopniach na zloty kolor. 
Posypujemy cukrem pudrem. 
                                                 Smacznego :)







1 komentarz:

Nowszy post Starszy post Strona główna