Rogaliki są pyszne, delikatne i pachnące.
Składniki:
- 50 gram drożdży
- 300-400 gram mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram masła
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- dżem truskawkowy
Do ciepłego mleka dodajemy roztarte drożdże , pozostały cukier i kilka łyżek mąki , dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy , dodajemy 2 jajka ,śmietanę , aromat , proszek i rozczyn, wyrabiamy . Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto gdy podwoi swoją objętość dzielimy na 3 części . Wałkujemy tak aby powstał okrąg i tniemy w trójkąty ok 8 z jednej porcji. Na każdym układamy trochę dżemu i zwijamy od szerszego końca w stronę węższego . Zlepiamy delikatnie rogi i je trochę formujemy.Gotowe układamy w kilku centymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 180 stopniach na zloty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuń