poniedziałek, 10 lutego 2014

Kapuśniaczki drożdżowe

Kapuśniaczki drożdżowe to świetny dodatek do barszczu czerwonego, dobrze przyprawione są świetnym połączeniem . Są pyszne delikatne i wyraziste w smaku. Polecam naprawdę przygotowanie ich w domu. 

Składniki:
  • 400 gram kapusty kiszonej
  • 300 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • kostka masła
  • sól, pieprz, vegeta
  • 300 gram mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • 50 gram drożdży
  • 1/2 szklanka mleka
Wykonanie:
Kapustę odgotowujemy. Odcedzamy , studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy ścieramy na tartce na drobnych oczkach, a cebule kroimy w kostkę. 1/3 masła roztapiamy i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki i kapustę , dokładnie mieszamy.  Dusimy do miękkości ,doprawiamy do smaku . Odstawiamy do wystygnięcia. 
 
Mąkę przesiewamy ,dodajemy ciepłe mleko, 2 jajka, roztarte z cukrem drożdże, doprawiamy do smaku solą. Wyrabiamy ciasto, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy , dość cienko w kształt prostokąta. Na brzeg nakładamy farsz i zwijamy. Odcinamy nożem i łączymy zlepiając brzegi.


Następnie powstały wałeczek kroimy cienkim nożem na niewielkie kawałki.

Kapuśniaczki nakłuwamy widelcem , smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. Kubeczek barszczyku do tego i byłby mój ulubiony zesatw :D

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post Strona główna