niedziela, 26 stycznia 2014

Delikatne ciasto z jabłkami delikatną pianką i galaretką

Witam zapraszam dzisiaj na pyszne ciastko. Jest delikatne i  smaczne , naprawdę warte do przygotowania.

Składniki :

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy z cukrem, następnie powoli dodajemy żółtka . Na koniec dodajemy mąki i proszek przesiane przez sitko. Dokładnie mieszamy. 
Przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy. 

  • 5 jabłek 
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 galaretki 
  • 200 ml śmietany 36% 
2 galaretki najlepiej cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą osobno. Czyli 1 galaretka na 1 szklankę wody. I odstawiamy do wystygnięcia. Czerwona galaretkę rozpuszczamy normalnie i również odstawiamy do wystygnięcia. 
Jabłka obieramy kroimy w kostkę , skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka podlewamy odrobina wody i chwile jabłka prażymy dodajemy cukier i mieszamy do momentu gdy jabłka będą miękkie ale nie będą się rozpadać . Studzimy . 

Biszkopt kroimy na pół. Do zimnych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową dokładnie mieszamy i całość przekładamy na biszkopt. Odstawiamy chwilę w zimne miejsce aż galaretka sie całkowicie zetnie. 

Miksujemy śmietanę , do dobrze ubitej dodajemy powoli drugą galaretkę cytrynowa i dalej ubijamy. Gotowa piane przelewamy na masę jabłkową. A na nią układamy drugi blat biszkopta. Na górę wylewamy tężejąca galaretkę truskawkową . Całość odstawiamy na 2 godziny do lodówki.  

                                             Smacznego:) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna