czwartek, 2 stycznia 2014

Pierogi ruskie z miętą

Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam pierogi ruskie , zwłaszcza z dodatkiem mięty.  Mają wspaniały smak i zapach, są po prostu rewelacyjne, naprawdę polecam.


Składniki:


  • 500 gram mąki
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 500 gram  gotowanych ziemniaków
  • 500 gram sera twarogowego
  • sól, pieprz
  • cebulka 
  • mięta  świeża lub suszona
  • olej do smażenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę zarabiamy a następnie  wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Ziemniaki z serem przepuszczamy przez praskę, dodajemy posiekana lub pokruszona miętę.   Cebule kroimy w kostkę , podsmażamy na oleju.
Połowę cebuli  dodajemy   do farszu, całość doprawiamy i dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kulki.

Ciasto wałkujemy dość cienko wedle uznania. Układamy po kolei kulki przykrywamy ciastem i przyrządem do pierogów wycinamy niewielkie pierożki. 
Gotujemy w osolonej wodzie ok 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Mi najlepiej smakują podsmażane z cebulką.

  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna