Składniki:
- 500 gram mąki
- 120 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 500 gram gotowanych ziemniaków
- 500 gram sera twarogowego
- sól, pieprz
- cebulka
- mięta świeża lub suszona
- olej do smażenia
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę zarabiamy a następnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ziemniaki z serem przepuszczamy przez praskę, dodajemy posiekana lub pokruszona miętę. Cebule kroimy w kostkę , podsmażamy na oleju.
Połowę cebuli dodajemy do farszu, całość doprawiamy i dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kulki.
Ciasto wałkujemy dość cienko wedle uznania. Układamy po kolei kulki przykrywamy ciastem i przyrządem do pierogów wycinamy niewielkie pierożki.
Ciasto wałkujemy dość cienko wedle uznania. Układamy po kolei kulki przykrywamy ciastem i przyrządem do pierogów wycinamy niewielkie pierożki.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Mi najlepiej smakują podsmażane z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz