środa, 1 stycznia 2014

Karpatka

Dzisiaj zapraszam na pyszna domową karpatkę , z domowym kremem posypana cukrem pudrem i polaną polewą czekoladową. 


 Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny 
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
Składniki na krem:
  • 500 ml mleka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • 3 żółtka
 Przygotowujemy ciasto. Wodę gotujemy z margaryną, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę ciągle mieszając.  Stawiamy na ogień i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto jest już zimne  dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Dzielimy na 2 części każdą z części pieczemy w  formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy studzimy.

300 ml mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku ucieramy mąkę i żółtka. Gdy mleko się zagotuje zdejmujmy  ognia wlewamy druga część mleka i dokładnie mieszamy  wstawiamy ponownie na ogień i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.  Budyń studzimy. Masło ucieramy  i dodajemy powoli budyń. Gotowym kremem smarujemy ciasto i przekładamy  drugim. Dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem , polewamy polewą.           
                                    Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna