Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka mąki
- 5 jajek
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- 3 żółtka
Przygotowujemy ciasto. Wodę gotujemy z margaryną, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę ciągle mieszając. Stawiamy na ogień i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto jest już zimne dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Dzielimy na 2 części każdą z części pieczemy w formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy studzimy.
300 ml mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku ucieramy mąkę i żółtka. Gdy mleko się zagotuje zdejmujmy ognia wlewamy druga część mleka i dokładnie mieszamy wstawiamy ponownie na ogień i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Budyń studzimy. Masło ucieramy i dodajemy powoli budyń. Gotowym kremem smarujemy ciasto i przekładamy drugim. Dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem , polewamy polewą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz