Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 200 gram cukru
- 50 gram drożdży
- 1200 gram mąki
- 8 jajek
- 10 żółtek
- 200 gram masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- konfitura z dzikiej róży do nadziewania
- olej do smażenia
- olejek śmietankowy
Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące a jedynie ciepłe. Dodajemy pół szklanki cukru i kruszymy drożdże. Całość mieszamy aż wszystko się rozpuści.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę ok szklanki. Dokładnie mieszamy . Przykrywamy lnianą ścierka i odstawiamy na 30 minut.
Jajka, żółtka pozostały cukier i olejek kilka kropli . Ucieramy aż rozpuści się cukier.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajka i powoli wsypujemy mąkę . Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od dłoni. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz.Wyrobione ciasto musi być lśniące , elastyczne i gładkie.
Pod przykryciem lnianej ściereczki zostawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto wyrabiamy i odstawiamy na następną godzinę.
Ciasto dzielimy na porcję. Stolnice podsypujemy mąką, i po kawałku ciasta wałkujemy na grubość ok 1 cm. Kubkiem wykrawamy krążki.Na każdym krążku układamy łyżeczkę marmolady różanej. Zlepiamy boki i formujemy kulki.Na wysypanej mące desce układamy gotowe paczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy olej. Wyrośnięte pączki smażymy na ciemnozłoty kolor z obu stron.Wyjmujemy na papierowe ręczniki aby odsączyć je z tłuszczu . Cukier puder , sok z cytryny oraz mleko ucieramy na jednolitą masę. Pączki lukrujemy ukladamy na talerzu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz