wtorek, 7 stycznia 2014

Babka metrowa

 Witam na dobranoc ma jeszcze przepis na babkę metrową. Ja uwielbiam to ciasto. 


Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
krem:
  • budyń śmietankowy
  • 200 gram masła
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • polewa czekoladowa

 Jajka miksujemy z cukrem.  Dodajemy wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.  Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Przekładamy  ciasto do 2 takich samych wąskich form. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
 Wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszysty krem , dodajemy po woli budyń i ciągle miksujemy. 

Ciasto kroimy na 1 cm kromki. Smarujemy kremem i przekładamy raz jasna raz ciemną. Dekorujemy polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna