- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
krem:
- budyń śmietankowy
- 200 gram masła
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- polewa czekoladowa
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Przekładamy ciasto do 2 takich samych wąskich form. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszysty krem , dodajemy po woli budyń i ciągle miksujemy.
Ciasto kroimy na 1 cm kromki. Smarujemy kremem i przekładamy raz jasna raz ciemną. Dekorujemy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz