Składniki:
- 1 kg schabu
- sól
- pieprz,
- czosnek granulowany
- kieliszek wódki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 łyżeczki papryki
- 0,5 łyżeczki Vegety
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
Farsz:
- 500 gram pieczarek
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- sól,pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
Mięso myjemy , osuszamy i rozcinamy tak aby powstał duży prostokątny płat grubości ok 1 cm. Mięso nacieramy solą , pieprzem , czosnkiem i lubczykiem. Skrapiamy wódką i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki myjemy , ścieramy na tartce . Masło roztapiamy szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę , dodajemy pieczarki i dusimy. Następnie dodajemy kaszę i zalewamy wodą dusimy aż woda całkowicie wyparuje. Natkę myjemy drobno siekamy . Farsz studzimy doprawiamy do smaku(ja doprawiam dość pikantnie żeby nie był mdły) dodajemy natkę i dwa jajka dokładnie mieszamy.
Na środku płata mięsa układamy farsz , spinamy mięso wykałaczkami i obwiązujemy sznurkiem.
Paprykę, vegetę, musztardę i olej mieszamy nacieramy mięso. Na rozgrzanej patelni obsmażamy z każdej strony roladę . Przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy studzimy usuwamy wykałaczki i sznurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz