środa, 13 listopada 2013

Rolada ze schabu faszerowana kaszą kuskus i pieczarkami z dodatkiem natki pietruszki

Nie macie pomysłu na obiad proponuję wam pyszną roladę z nadzieniem z kaszy która jest sycąca sama w sobie nie wymaga już dodatków  skrobiowych, można ją podawać na ciepło i  na zimno. Na zimno znakomicie smakuje z sosem chrzanowym na ciepło natomiast jest wyśmienita z sosem pieczeniowym.

Składniki:
  • 1 kg schabu
  • sól
  • pieprz, 
  • czosnek granulowany
  • kieliszek wódki
  •  1 łyżeczka lubczyku
  • 2 łyżeczki papryki
  • 0,5 łyżeczki Vegety
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
Farsz:
  • 500 gram pieczarek
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 2 jajka

Mięso myjemy , osuszamy i rozcinamy tak aby powstał duży prostokątny płat grubości ok 1 cm.  Mięso nacieramy solą , pieprzem , czosnkiem i lubczykiem. Skrapiamy wódką i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki myjemy , ścieramy na tartce . Masło roztapiamy szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę , dodajemy pieczarki i dusimy.  Następnie dodajemy kaszę  i zalewamy wodą dusimy aż woda całkowicie wyparuje. Natkę myjemy drobno siekamy . Farsz studzimy doprawiamy do smaku(ja doprawiam dość pikantnie żeby nie był mdły) dodajemy natkę i dwa jajka dokładnie mieszamy.
Na środku płata mięsa układamy farsz , spinamy mięso wykałaczkami i obwiązujemy sznurkiem.
Paprykę, vegetę, musztardę i olej mieszamy nacieramy mięso. Na rozgrzanej patelni obsmażamy z każdej strony roladę . Przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy studzimy usuwamy  wykałaczki i sznurek.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna