Przepis
- 1 kg mąki i 1 szklanka
- 1 kostka drożdży
- 100 gram masła
- 400 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- olejek śmietankowy
- szczypta soli
- powidła śliwkowe z czekoladą
Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte , najlepiej by miały 36 stopni można je lekko ogrzać. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy szklankę mleka i szklankę mąki. Odstawiamy w cieple miejsce aby rozczyn podwoił swoją objętość. Pozostała mąkę przesiewamy.Dodajemy pozostałe składniki , wyrośnięty rozczyn, na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od rąk i ścianek naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta i nadziewamy dżemem śliwkowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Bułeczki można posmarować jajkiem by miały ładny złoty kolor. Oprószamy cukrem pudrem i gotowe.
Bułeczki wspaniałe,często piekę,miłego dnia!.
OdpowiedzUsuń