wtorek, 12 listopada 2013

Drożdżowe bułki nadziewane powidłami śliwkowymi z czekoladą

Uwielbiam drożdżowe ciasta , ciasteczka bułeczki i bułki.  Te to jedne z moich ulubionych zresztą nie tylko moje znikają w mgnieniu oka. Są naprawdę pyszne. Polecam przygotowanie i spróbowanie na pewno nie pożałujecie. A podczas pieczenia pachnie obłędnie.

                      Przepis 


  • 1 kg mąki i 1 szklanka  
  • 1 kostka drożdży
  • 100 gram masła
  • 400 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 
  • olejek śmietankowy
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe z czekoladą 
Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte , najlepiej by miały 36 stopni można je lekko ogrzać.  Zaczynamy od przygotowania  rozczynu. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy szklankę mleka i szklankę mąki.  Odstawiamy w cieple miejsce aby rozczyn podwoił swoją objętość. Pozostała mąkę przesiewamy.Dodajemy pozostałe składniki , wyrośnięty rozczyn, na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od rąk i ścianek naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta i nadziewamy  dżemem śliwkowym.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Bułeczki można posmarować jajkiem by miały ładny złoty kolor. Oprószamy  cukrem pudrem i gotowe.




1 komentarz:

Nowszy post Starszy post Strona główna