Zapraszam :)
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- 500 gram mąki (typ 550)
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli i łyżeczka cukru
- dżem truskawkowy
- bita śmietana
Z mleka ,drożdży roztartych z cukrem i kilku łyżek mąki robimy rozczyn. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do momenty aż podwoi swoją objętość. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól, jajka , olej i rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odstawało od rąk i naczynia. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość. Formujemy niewielkie kule, odstawiamy do wyrośnięcia na tacy posypanej mąką.
Gotujemy w garnku na parze, jeśli ktoś nie posiada można w zwykłym garnku na sitku, pod pokrywką ok 10 minut. Ja najbardziej lubię podane z dżemem truskawkowym i bita śmietaną. Pyszności :)
Kluski na parze to nasz rodzinny smakołyk.
OdpowiedzUsuń