czwartek, 14 listopada 2013

Drożdżowe kluski na parze z dżemem truskawkowym

Uwielbiam kluski drożdżowe gotowane na parze  , są takie delikatne, puszyste po prostu pyszne. Można je podawać na słodko i na słono. Są sycące  choć pracochłonne. 
                   
                         Zapraszam :)



  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  •  2 jajka
  • 500 gram mąki (typ 550)
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli i łyżeczka cukru
  • dżem truskawkowy 
  • bita śmietana

 
Z mleka  ,drożdży roztartych z cukrem i kilku łyżek mąki robimy rozczyn. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do momenty aż podwoi swoją objętość.  Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól, jajka , olej i rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odstawało od rąk i naczynia. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość.  Formujemy niewielkie kule, odstawiamy do wyrośnięcia na tacy posypanej mąką.
Gotujemy w garnku na parze, jeśli ktoś nie posiada można w zwykłym garnku na sitku, pod pokrywką ok 10 minut. Ja najbardziej lubię podane z dżemem truskawkowym i bita śmietaną.                   Pyszności :)


1 komentarz:

Nowszy post Starszy post Strona główna