Składniki:
- 1 brokuł
- 500 gram fileta z kurczaka
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
- 30 gram sera gorgonzola
- 50 ml bulionu
- 50 ml śmietany
- 4 plastry sera żółtego
- 2 łyżki masła
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą gyros. Obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. W tym czasie na gotującą wodę z dodatkiem soli wrzucamy umytego ,podzielonego na male różyczki brokuła. Gotujemy 5 minut, odcedzamy. W osobnym garnku topimy masło dodajemy ser. Gdy ser będzie roztopiony dodajemy bulion, gotujemy. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku . W 2 niewielkich naczyniach do zapiekania układamy kurczaka i brokuła i polewamy sosem. Na górę układamy ser. Zapiekamy 15 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz