czwartek, 17 października 2013

Soczysta szynka duszona w warzywach

 Nie masz pomysłu na obiad , znudziły ci  się tradycyjne schabowe ?
Proponuję przygotowanie soczystej szynki w warzywach. Połączenie warzyw i tego delikatnego w smaku mięsa  sprawi  że tak prosty obiad stanie się prawdziwym arcydziełem.  Do przygotowania tej potrawy nie trzeba dużo czasu a jest rewelacyjna.


  

Składniki:

  • opakowanie kukurydzy z groszkiem
  • 200 gram kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 papryka 
  • 0,5 brokuła
  • 1 kg chudej szynki
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • sól 
  • pieprz 
  • papryka słodka 
  • Vegeta
  • lubczyk 
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Szynkę myjemy kroimy w dość cienkie plastry.  Wszystkie przyprawy mieszamy z   olejem. Mięso nacieramy powstałą papką. Marchewkę, pora, paprykę i brokuła myjemy. Marchew ścieramy na tartce, dodajemy drobno pokrojonego pora  i różyczki z brokuła. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydze z groszkiem a no koniec opłukaną kapustę.  Do warzyw dodajemy mięso i wszystko dokładnie mieszamy.  Całość przekładamy do rękawa , wlewamy szklankę wody i pieczemy ok 70 minut w 180 stopniach.  Można podawać z ziemniakami ryżem lub kaszą. 

Naprawdę fajne danie  na pyszny obiad , smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna