Soczysta szynka duszona w warzywach
Nie masz pomysłu na obiad , znudziły ci się tradycyjne schabowe ?
Proponuję przygotowanie soczystej szynki w warzywach. Połączenie warzyw i tego delikatnego w smaku mięsa sprawi że tak prosty obiad stanie się prawdziwym arcydziełem. Do przygotowania tej potrawy nie trzeba dużo czasu a jest rewelacyjna.
Składniki:
- opakowanie kukurydzy z groszkiem
- 200 gram kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 papryka
- 0,5 brokuła
- 1 kg chudej szynki
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- Vegeta
- lubczyk
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Szynkę myjemy kroimy w dość cienkie plastry. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem. Mięso nacieramy powstałą papką. Marchewkę, pora, paprykę i brokuła myjemy. Marchew ścieramy na tartce, dodajemy drobno pokrojonego pora i różyczki z brokuła. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydze z groszkiem a no koniec opłukaną kapustę. Do warzyw dodajemy mięso i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do rękawa , wlewamy szklankę wody i pieczemy ok 70 minut w 180 stopniach. Można podawać z ziemniakami ryżem lub kaszą.
Naprawdę fajne danie na pyszny obiad , smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz