Dzisiaj razem z moją małą pomocnicą przygotowaliśmy drożdżowe ciasto z różami jabłkowymi. Lubicie piec ciasta drożdżowe ? Wiecie jak przyrządzić ciasto drożdżowe aby pięknie wyrosło i nie było suche ?
Przygotowanie ciasta drożdżowego pochłania sporo czasu, dokładności i cierpliwości .
KILKA WSKAZÓWEK BY CIASTO BYŁO NAPRAWDĘ PYSZNE
- drożdże powinny być świeże
- mleko podgrzane do temperatury 36 stopni
- warto tez podgrzać mąkę i koniecznie przesiać
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa
- do ciasta najlepiej dodać roztopione masło lekko cieple
- do ciasta drożdżowego dodajemy same żółtka
- ciasto trzeba długo wyrabiać aż samo będzie odstawać od dłoni
- ciasto powinno stać w ciepłym miejscu pod przykryciem ok 1 godziny
- ciasto po włożeniu do formy również powinno wyrosnąć przed pieczeniem
- ciasto powinno piec się w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni
Składniki na ciasto :
- 1 szklanka mleka
- 600-700 gram mąki
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki masła
- 40 gram drożdży
- 2 jabłka
- kilka żurawin
- cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Z połowy mleka które podgrzewamy tak do 36 stopni , kilku łyżek mąki i cukru robimy zaczyn. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy pozostałe mleko, żółtka szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od dłoni i miski . Pod koniec wyrabiania dodajemy wcześniej roztopione i wystudzone masło.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrabiamy i wykładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę z ciastem odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Jabłka myjemy , kroimy na pół . Wydrążamy gniazda nasienne ,i kroimy na cieniutkie plasterki.
Na wyrośniętym cieście robimy różyczki z jabłek , układając plasterek kolo plasterka tak aby jeden zachodził na drugi. W środek każdego kwita wkładamy jedną żurawinę .
Ciasto pieczemy ok 50 minut, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz