piątek, 18 października 2013

Drożdżowa "Róża"

Dzisiaj razem z moją małą pomocnicą przygotowaliśmy drożdżowe ciasto z różami jabłkowymi. Lubicie piec ciasta drożdżowe ?  Wiecie jak przyrządzić ciasto drożdżowe  aby pięknie wyrosło  i nie było suche  ?

Przygotowanie ciasta drożdżowego pochłania sporo czasu, dokładności  i  cierpliwości . 

                           KILKA WSKAZÓWEK BY CIASTO BYŁO NAPRAWDĘ PYSZNE
  • drożdże powinny być świeże
  • mleko podgrzane do temperatury 36 stopni
  • warto tez podgrzać mąkę i koniecznie przesiać
  •  wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa
  • do ciasta najlepiej dodać roztopione masło lekko cieple
  • do ciasta drożdżowego dodajemy same  żółtka
  • ciasto trzeba długo wyrabiać aż samo będzie odstawać od dłoni
  • ciasto powinno stać w ciepłym miejscu pod przykryciem ok 1  godziny
  • ciasto po włożeniu do formy również powinno wyrosnąć przed pieczeniem
  •  ciasto powinno piec się w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni 

Składniki na ciasto :
  • szklanka mleka
  • 600-700 gram mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki  śmietany
  • 4 łyżki masła
  • 40 gram drożdży 
  • 2 jabłka
  • kilka żurawin
  • cukier puder

  


Wykonanie:

Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Z połowy mleka które podgrzewamy tak  do 36 stopni , kilku łyżek mąki i cukru robimy zaczyn. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi  swoją objętość.
 Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy pozostałe mleko, żółtka   szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od dłoni i miski  . Pod koniec wyrabiania dodajemy wcześniej  roztopione i wystudzone masło.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrabiamy i  wykładamy do   okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Formę z ciastem odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Jabłka myjemy , kroimy na pół . Wydrążamy gniazda nasienne ,i kroimy na cieniutkie plasterki. 
Na wyrośniętym cieście robimy różyczki z jabłek , układając plasterek kolo plasterka tak aby jeden zachodził na drugi. W środek każdego kwita wkładamy jedną żurawinę . 
Ciasto pieczemy ok 50  minut, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.  




                                                           Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna