Pierogi są moją ulubiona potrawa. Chodź czasochłonne to bardzo uwielbiane.Tak więc od razu zabrałam się do dzieła. Najpierw przygotowałam farsz na pierogi ruskie a nastepnie na pierogi z soczewicą:
Farsz na pierogi ruskie:
- 1 kg ziemniaków
- 500 gram sera bialego
- cebula
- sól,pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy rozgniatamy. Dodajemy biały ser, i dokladnie mięszamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkępodsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku, dokladnie mięszamy. Z farszu formujemy kuleczki aby było łatwo lepic pierogi.
Farsz z soczewicy:
- 400 gram soczewicy
- 2 jajka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- lubczyk
- kucharek
- bułka tarta ok 1 szklanki
Około 1 kg maki zaparzamy 300 ml wody, dokladnie mięszamy, odstawiamy do przestygniecia, dodajemy jajko i sol do smaku. Wyrabiamy ciasto w misce.
Na podsypaną mąką stolnice wykladamy ciasto, zagniatamy aż ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Ale nie może byc za twarde.
Ciasto dzielimy na części. Cienko wałkujemy,szklanką wycinamy krążki.
Następnie lepiłam pierogi z serem a w między czasie gotowalam już wodę .
Nastepnie zabrałam sie za pierogi z soczewica . Te w porownaniu z ruskimi lepi się dłużej i gorzej.Ale mnie to nie zraża. Uwielbiam robic pierogi.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobinąoleju, następnie wyjmujemy na druszlak.Ja pirogi ruskie podawałam z cebulką posmażaną a pierogi z soczewcą z sosem borowikowym opruszone koperkiem.
Palce lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz