wtorek, 20 listopada 2012

Czas na deser...

Dziś jak zwykle spędzalyśmy z córką przedpołudnie w domu. Na dworze szaro i smutno. Przeglądając przepisy w internecie postanowiłam osłodzic sobie dzień i przygotować jakis ciekawy deser. Wybralam gruszki gotowane w winie polane czekoladą.






Składniki:

  • 4 twarde gruszki
  • 500 ml czerwonego wina słodkiego
  • cynamon,kardamon,gożdziki, miód wanilia do smaku
  • czekolada mleczna
  • sok wycisniety z połowy cytryny'
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek mleka

Do garnka wlewamy wodę dodajemy ok 2 łyzki miodu , podgrzewamy, gdy miód sie rozpuści dolewamy wino. Wino doprawiamy do smaku. Gruszki obieramy , zostwawiamy ogonki, natomiast wycinamy spód gniazda i ścinamy na plasko żeby gruszki staly na talezu.  Gruszki wkladamy do gotującego sie wina . Gotujemy 30 minut pod przykryciem. W kompieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady, ja miałam niestety tylko z orzechami, dodajemy mleko i dokladnie mięszamy. Na talerzu układamy gruszki, polewamy je czekoladą. Podajemy na gorąco:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna