Składniki:
- 4 twarde gruszki
- 500 ml czerwonego wina słodkiego
- cynamon,kardamon,gożdziki, miód wanilia do smaku
- czekolada mleczna
- sok wycisniety z połowy cytryny'
- 0,5 szklanki wody
- 5 łyżek mleka
Do garnka wlewamy wodę dodajemy ok 2 łyzki miodu , podgrzewamy, gdy miód sie rozpuści dolewamy wino. Wino doprawiamy do smaku. Gruszki obieramy , zostwawiamy ogonki, natomiast wycinamy spód gniazda i ścinamy na plasko żeby gruszki staly na talezu. Gruszki wkladamy do gotującego sie wina . Gotujemy 30 minut pod przykryciem. W kompieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady, ja miałam niestety tylko z orzechami, dodajemy mleko i dokladnie mięszamy. Na talerzu układamy gruszki, polewamy je czekoladą. Podajemy na gorąco:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz