wtorek, 20 listopada 2012

Owsianka...

Wraz z nadejściem jesieni, postanwilam zmienić troche swój sposób odrzywiania. Wprowadzialm do diety kilka zdrowych i dobroczynnie wpływających na organizm potraw. Jedną z nich jest owsianka.

Owsiana przygotowana na wodzie lub mleku, sama lub z dodatkami daje naszemu organizmowi mnustwo cennych skladnikow. Wpływa na nasz wygląd , zdrowie, trawienie. Owsianka dostarcza nam witaminy z grupy B, aminokwasy, białko, błonnik, magnez , żelazo. Zjadając na śniadanie owsiankę dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednia ilosc energi.  Zawarte w płatkach owsianych substancje antydepresyjne zapewnią nam dobry humor na większość dnia, a błonnik utrzymać szczuplą sylwetke. Owsianka jest też dobrą osłoną żelądka podczas antybiotykoterapi, gdyz chronią sciany żełądka.


            Owsianka na mleku z jabłkiem:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka platków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • jabłko




Mleko gotujemy, większość jablka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy kawałek do dekoracji. Do gotującego się mleka dodajemy pokrojone jabłko i  cukier. Na gotujące sie mleko wsypujemy płatki owsiane, ciągle mięszając gotujemy 3 minuty. Podajemy w miseczkach udekorowane jabłkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna