Owsiana przygotowana na wodzie lub mleku, sama lub z dodatkami daje naszemu organizmowi mnustwo cennych skladnikow. Wpływa na nasz wygląd , zdrowie, trawienie. Owsianka dostarcza nam witaminy z grupy B, aminokwasy, białko, błonnik, magnez , żelazo. Zjadając na śniadanie owsiankę dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednia ilosc energi. Zawarte w płatkach owsianych substancje antydepresyjne zapewnią nam dobry humor na większość dnia, a błonnik utrzymać szczuplą sylwetke. Owsianka jest też dobrą osłoną żelądka podczas antybiotykoterapi, gdyz chronią sciany żełądka.
Owsianka na mleku z jabłkiem:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka platków owsianych
- 1 łyżeczka cukru
- jabłko
Mleko gotujemy, większość jablka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy kawałek do dekoracji. Do gotującego się mleka dodajemy pokrojone jabłko i cukier. Na gotujące sie mleko wsypujemy płatki owsiane, ciągle mięszając gotujemy 3 minuty. Podajemy w miseczkach udekorowane jabłkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz