środa, 14 listopada 2012

Kaczka to jest to...

 Jak codzień szukałam inspiracji , co tu dziś przyżądzić na obiad. Postanowiłam wybrać się na zakupy i właśnie tam wymyślić coś ciekawego. Tak tez się stało, w pewnym sklepie trafilam na swietną promocję mięsa z kaczki.Pierś z kaczki przeceniona 45% to naprawdę świetna okazja.Od razu wiedzialam że to właśnie to dziś będie na obiad. Zrobiłam zakupy i od razu zabrałam sie do pracy.


 Przygotowałam: Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym!                          








Składniki :

  • 4 piersi z kaczki ze skórą
  • sól, pieprz, majeranek,rozmaryn, delikat do mięsa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 150 g żurawin
  • worek do pieczenia
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Pierś nacinamy w kratkę od strony skóry, robimy to na tyle delikatnie aby nie naciąć mięsa. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, delikatem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny zawinięte w folie. Następnie  na rozgrzanej patelni obsmażamy kaczkę najpierw 8 minut od strony skóry , nastepnie 5 minut od strony mięsa. Usmażone mięso przekladamy do worka,dodajemy kilka żurawin, szczelnie zamykamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na patelnię po smażeniu kaczki wlewamy wino. Do wina dodajemy łyżeczkę miodu, i żurawiny, chwilę gotujemy. Gdy żurawiny zmiękną, rozgniatamy je widelcem. Całość doprawiamy do smaku solą , pieprzem i świezym rozmarynem. Przecedzamy przez sito, wlewamy do sosjerki. Kaczkę wyjmujemy, odstawiamy na chwilę by mięso odpoczeło. Kroimy w plastry, polewamy sosem żurawinowym. Można podawać z różnymi dodatkami.

                            Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna