wtorek, 7 lipca 2015

Leczo

Lato w pełni. Z nieba leje się żar. W przydomowych ogródkach dojrzewają świeże  warzywa, zatem    dziś na obiad proponuję pyszne pachnące leczo. Szybko i smacznie. Młode warzywa rozpływają się w ustach, dodatek mięsny sprawia że całość nabiera świetnego aromatu.


Składniki:

  • 500 gram kiełbasy
  • 2 cebule
  • 3 młode marchewki
  • 300 gram pieczarek
  • 1 mały por
  • 2 papryki
  • 6 pomidorów
  • 2 małe cukinie
  • sól,pieprz ,Vegeta


Kiełbasę kroimy na pół plastry i podsmażamy na małej ilości oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość  chwilkę podsmażamy. Dodajemy młode marchewki pokrojone w plasterki . Następnie dodajemy pokrojone pieczarki .Paprykę pokrojona w kostkę, a następnie pora pokrojonego w plasterki. Ciągle dusimy na małym ogniu.  Pomidory sparzamy wrzątkiem a następnie  zanurzamy w zimnej wodzie aby obrać ze skórki. Dodajemy do duszących się warzyw pokrojone w  gruba kostkę. Można też usunąć  gniazda nasienne. Na koniec dodajemy młodą cukinie ,pokrojoną w kostkę. Dusimy ok 10-15 minut,doprawiamy do smaku.







1 komentarz:

  1. Pyszne, klasyczne leczo. Palce lizać :) Zapraszam też do spróbowania mojej wersji :) http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post Strona główna