My z Patrycją dzisiaj przygotowałyśmy "Ptysie z kremem cytrynowym". Macie niezawodny przepis by ptysie wyszły pyszne i chrupiące oraz nie opadały po upieczeniu?
Składniki:
- 100 gram masła
- 200 ml wody
- 50 ml mleka
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
na krem
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 gram serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- sos czekoladowy do dekoracji
Gotujemy wodę, mleko i masło ze szczyptą soli. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto się połączy i będzie odstawać od naczynia. Studzimy miksując dodajemy jajka. Z ciasta formujemy za pomocą szprycy niewielkie ptyśki. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Śmietanę miksujemy z cukrem . Dodajemy mascarpone i dalej miksujemy pod koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowym kremem napełniamy ptysie, przekrojone na pół. Polewamy sosem czekoladowym lub cukrem pudrem.
Cudowne !! :)
OdpowiedzUsuń