czwartek, 7 listopada 2013

Ptysie z kremem cytrynowym i sosem czekoladowym

Lubicie wypieki z ciasta parzonego, karpatki , eklerki czy ptysie jakie najczęściej przyrządzacie?
     My z Patrycją dzisiaj przygotowałyśmy "Ptysie z kremem cytrynowym". Macie niezawodny przepis by ptysie wyszły pyszne i chrupiące oraz nie opadały po upieczeniu?

  
Składniki:

  • 100 gram masła
  • 200 ml wody
  • 50 ml mleka
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki  mąki
  • szczypta soli
na krem
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 gram serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • sos czekoladowy do  dekoracji


 Gotujemy wodę, mleko i masło ze szczyptą soli. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto się połączy i będzie odstawać od naczynia. Studzimy miksując dodajemy jajka. Z ciasta formujemy za pomocą szprycy niewielkie ptyśki. Pieczemy   20 minut w 200 stopniach. 

Śmietanę miksujemy z cukrem . Dodajemy mascarpone i dalej miksujemy pod koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowym kremem napełniamy  ptysie, przekrojone na pół. Polewamy sosem czekoladowym lub cukrem pudrem.


1 komentarz:

Nowszy post Starszy post Strona główna