Składniki:
- 500 gram sera twarogowego
- 3,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody
- 5 zółtek
- szczypta soli
- 6 łyżek śmietany
- kieliszek spirytusu
- 1 litr oleju
- cukier puder do posypania
Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy ser. Jajka ,cukier, śmietanę mieszamy. Do mąki dodajemy jajka sodę i spirytus.
Zagniatamy ciasto.
Przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Wycinamy kółka szklanką i kieliszkiem środki.
(To mój mały pomocnik)
Rozgrzewamy olej. A oponki odstawiamy do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju smażymy rogaliki na złoty kolor.
Wyjmujemy na papierowy ręcznik, lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz