piątek, 8 listopada 2013

Ciasto czekoladowe

Na długi weekend proponuję ciasto czekoladowe :)


Składniki:
  •  5 jajek
  • 10 łyżek mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 250 gram masła
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 200 gram nitelli
  • bita śmietana do dekoracji 


  • Wykonanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek. 

  • Białka miksujemy z cukrem. 

  • Dodajemy powoli żółtka. 

  • Następnie przesiewamy mąkę, mąkę 

  • ziemniaczaną i proszek 

  •  Delikatnie mieszamy.

  •  Wlewamy 

  • do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

  •  Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. 

  • Budyń gotujemy według przepisu.

  •  Zostawiamy do ostygnięcia.

  •   W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę 
  •  
  •   dolewamy do 

  • niej śmietanę 36  procentową i dokładnie

  •  mieszamy .Odstawiamy do wystygnięcia.

  •  Masło miksujemy z nutellą .

  •  Powoli dodajemy zimny budyń. a na koniec 

  • zmiksowana śmietanę 

  •  Miksujemy aż masa będzie puszysta.

  •  Biszkopt kroimy na pół

  • Smarujemy masą . Całe ciasto również


  •  pokrywamy kramem . Dekorujemy bitą 

  • śmietana.

                              Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Jak czekoladowy to ja poproszę kawałek, ale taki większy bo ja łasuchem jestem.:)

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post Strona główna