Składniki:
- 5 jajek
- 10 łyżek mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- 1 litr mleka
- 250 gram masła
- 500 ml śmietany 36 %
- 2 tabliczki białej czekolady
- 200 gram nitelli
- bita śmietana do dekoracji
- Wykonanie:
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka miksujemy z cukrem.
- Dodajemy powoli żółtka.
- Następnie przesiewamy mąkę, mąkę
- ziemniaczaną i proszek
- Delikatnie mieszamy.
- Wlewamy
- do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
- Budyń gotujemy według przepisu.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
- dolewamy do
- niej śmietanę 36 procentową i dokładnie
- mieszamy .Odstawiamy do wystygnięcia.
- Masło miksujemy z nutellą .
- Powoli dodajemy zimny budyń. a na koniec
- zmiksowana śmietanę
- Miksujemy aż masa będzie puszysta.
- Biszkopt kroimy na pół
- Smarujemy masą . Całe ciasto również
- pokrywamy kramem . Dekorujemy bitą
- śmietana.
Smacznego :)
Jak czekoladowy to ja poproszę kawałek, ale taki większy bo ja łasuchem jestem.:)
OdpowiedzUsuń