- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka likieru śmietankowego
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 tabliczki białej czekolady
- 0,5 słoika wiśni w soku własnym
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem ok 10 minut, powoli dolewamy olej i likier. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i miksujemy. Wlewamy ciasto do formy, ja jako pierwsze zrobiłam takie babeczki:
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach, po upieczeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Jako 2 przygotowałam mini babeczki, do pozostałego ciasta dodajemy startą białą czekoladę. Wlewamy do formy i pieczemy tak jak poprzednie.
Pozostałą cześć ciasta wlewamy do większej formy można do małej okrągłej tortownicy i wlałam do silikonowej formy w kształcie tortu. Układamy równomiernie odsączone wiśnie
Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach. Wyjmujemy posypujemy cukrem pudrem.
Kochana wyglądają tak kusząco, że nie mogłabym się oprzeć by ich nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam jeszcze są :)
UsuńWow, ile kształtów babeczek, ale na pewno wszystkie są pyszne :D
OdpowiedzUsuń