niedziela, 3 listopada 2013

Babeczki z likierem śmietankowym

Na koniec weekendu pyszne babeczki z likierem śmietankowym w 3 różnych odsłonach.


Składniki:

  • 2 szklanki  mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka likieru śmietankowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 tabliczki białej czekolady
  • 0,5 słoika wiśni w soku własnym
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Jajka miksujemy z cukrem ok 10 minut, powoli dolewamy olej i likier. Na koniec przesiewamy mąkę  z proszkiem i miksujemy. Wlewamy ciasto do formy, ja jako pierwsze zrobiłam takie babeczki:
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach, po upieczeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Jako 2 przygotowałam mini babeczki, do pozostałego ciasta dodajemy startą białą czekoladę. Wlewamy do formy i pieczemy tak jak poprzednie.

  
Pozostałą cześć ciasta wlewamy do większej formy można do małej okrągłej tortownicy i wlałam do silikonowej formy w kształcie tortu. Układamy równomiernie odsączone wiśnie 
Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach. Wyjmujemy  posypujemy cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Kochana wyglądają tak kusząco, że nie mogłabym się oprzeć by ich nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ile kształtów babeczek, ale na pewno wszystkie są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post Strona główna