Mi osobiście pierogi z kapustą i grzybami kojarzą się z Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia, gdyż wtedy najczęściej je przygotowujemy .To danie jest dość pracochłonne choć bardzo pyszne. Zapraszam do przygotowania:)
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- ok 4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 3 łyzki masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 kg kapusty kiszonej
- ok 300 g suszonych borowików
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól , pieprz
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, mleko podgrzewamy z masłem , do momentu aż się roztopi. Do mąki dodajemy szczyptę soli i żółtko, wlewamy ciepłe mleko. Zarabiamy ciasto , a następnie dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do miski którą przykrywamy lnianą ścierką i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy farsz:
Najlepiej dzień wcześniej namoczyć grzyby, które następnie gotujemy do miejskości ze szczyptą soli.
Kapustę również odgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i cebulę po ugotowaniu odcedzamy , studzimy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy , dodajemy grzyby i kapustę ,przyprawiamy do smaku dusimy ok 10 minut, mieszamy aby nie przypalić. Farsz studzimy. Ciasto wyjmujemy , cieniutko wałkujemy. Wycinamy krążki, na każdym układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie . Można podawać prosto z wody, lub odsmażone.
pychota:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz