niedziela, 3 listopada 2013

Pierogi z kapustą i grzybami


Mi osobiście pierogi z kapustą i grzybami kojarzą się  z Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia, gdyż wtedy najczęściej je przygotowujemy .To danie jest dość pracochłonne choć bardzo pyszne.  Zapraszam do przygotowania:)

         Pierogi z kapustą i grzybami


                                           

Składniki:

  • ok 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyzki masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • ok 300 g suszonych borowików
  • 2 cebule 
  • olej do smażenia
  • sól , pieprz

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, mleko podgrzewamy z masłem , do momentu aż się roztopi. Do mąki dodajemy szczyptę soli i żółtko, wlewamy  ciepłe mleko. Zarabiamy ciasto , a następnie dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do miski  którą przykrywamy lnianą ścierką i wkładamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy farsz:
Najlepiej dzień wcześniej namoczyć grzyby, które następnie gotujemy do miejskości ze szczyptą soli.
Kapustę również odgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.  Grzyby i cebulę po ugotowaniu odcedzamy , studzimy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy , dodajemy grzyby i kapustę ,przyprawiamy do smaku dusimy ok 10  minut, mieszamy aby nie przypalić. Farsz studzimy. Ciasto wyjmujemy , cieniutko wałkujemy. Wycinamy krążki, na każdym układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi  gotujemy w osolonej wodzie . Można podawać prosto z wody, lub odsmażone. 
               pychota:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna