piątek, 1 listopada 2013

Sernik cytrynowy z wiśniami

Dzisiaj przepis na moje ulubione ciasto. Uwielbiam serniki a Wy jakie ciasto lubicie ?
Sernik cytrynowy z wiśniami to połączenie delikatnej słodyczy z kwaśnymi wiśniami, ciasto nie jest mdłe ani dławiące , naprawdę warto . Spróbuj a nie pożałujesz :) 



Ciasto : 

  • 250 gram margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku
Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju
  • olejek cytrynowy
  • sok z 1 cytryny
  • litrowy słoik wiśni w soku własnym
Piana z białek 

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki  cukru kryształu
  • sok z 1 cytryny

                                Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem. Mąkę siekamy z margaryną. Żółtka , cukier , ,śmietanę mieszamy
dodajemy do mąki zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części 2/3 owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny,  1/3 również owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.  Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy .Wykładamy na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka i żółtka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Następnie powoli dodajemy ser, ciągle miksując. Dodajemy olej, budyń mąkę ,sok wyciśnięty z cytryny i olejek cytrynowy, miksujemy na jednolita masę. Masę serową wylewamy na przestudzony spód.  Na serze układamy dokładnie odsączone z  soku wiśnie delikatnie poruszone mąką.  Białka miksujemy z cukrem ok 10 minut . Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Pianę wylewamy na wiśnie.  Na piane z białek ścieramy  zamrożone ciasto. Sernik pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Gdy góra będzie się bardzo rumienić  można je przykryć , żeby spód i ser dobrze się upiekły.  Całość wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy  z formy  posypujemy cukrem pudrem. 
                               Smacznego!  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna