Dzisiaj przepis na moje ulubione ciasto. Uwielbiam serniki a Wy jakie ciasto lubicie ?
Sernik cytrynowy z wiśniami to połączenie delikatnej słodyczy z kwaśnymi wiśniami, ciasto nie jest mdłe ani dławiące , naprawdę warto . Spróbuj a nie pożałujesz :)
Ciasto :
- 250 gram margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju
- olejek cytrynowy
- sok z 1 cytryny
- litrowy słoik wiśni w soku własnym
Najpierw przygotowujemy ciasto. Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem. Mąkę siekamy z margaryną. Żółtka , cukier , ,śmietanę mieszamy
dodajemy do mąki zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części 2/3 owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny, 1/3 również owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy .Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka i żółtka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Następnie powoli dodajemy ser, ciągle miksując. Dodajemy olej, budyń mąkę ,sok wyciśnięty z cytryny i olejek cytrynowy, miksujemy na jednolita masę. Masę serową wylewamy na przestudzony spód. Na serze układamy dokładnie odsączone z soku wiśnie delikatnie poruszone mąką. Białka miksujemy z cukrem ok 10 minut . Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Pianę wylewamy na wiśnie. Na piane z białek ścieramy zamrożone ciasto. Sernik pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Gdy góra będzie się bardzo rumienić można je przykryć , żeby spód i ser dobrze się upiekły. Całość wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 30 minut . Po tym czasie wyjmujemy z formy posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz