środa, 21 maja 2014

Drobiowe szaszłyki z kulkami ziemniaczanymi

Dzisiaj szaszłyki drobiowe z ziołową nutka , można je upiec, usmażyć lub grillować.  Dzisiaj przygotowałam szaszłyki smażone. Dodatek ziemniaczanych chrupiących kulek sprawi  że danie ma wspaniały smak. Dla mnie kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs .   Takie szaszłyki są też świetne na grilla w wiosenne i letnie popołudnia i wieczory.


 Składniki:


  • 500 gram fileta z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki papryki 
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dużych ziemniaków 
  • olej do smażenia

Wykonanie: 

 Mięso myjemy i kroimy w długie cienkie paski. Dodajemy przyprawy 4 łyżki oleju, mieszamy  i odstawiamy na godzinę  do lodówki.Następnie mięso nakłuwamy na patyki do szaszłyków. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Z ziemniaka wykrawamy małe kulki smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Odsączamy z tłuszczu podjemy szaszłyki z ziemniakami. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna