poniedziałek, 3 listopada 2014

Risotto z indykiem

Risotto to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej , do jej przygotowania wystarczy 30 minut, można przygotować je na różne sposoby  w zależności o dodatków. Potrawa smaczna i szybka .Naprawdę smaczna i prosta w przygotowaniu, jedynym wymogiem jest odpowiedni ryż włoski specjalny do risotto.




  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 gram fileta z indyka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  1 marchewka 
  • 1 papryka
  • 0,5 szklanki zielonego groszku
  • 1,5 szklanki ryżu włoskiego
  • 300 ml białego wina
  • 1,5-2 litry bulionu  drobiowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, Vegeta, 


W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażamy mięso,  pokrojone w kostkę , delikatnie doprawiamy do smaku , zdejmujemy mięso do  miski. Na tłuszczu szklimy  pokrojoną cebulkę i czosnek, a gdy się zeszkli dodajemy surowy ryż. Chwilę smażymy aż ryż będzie błyszczący, dolewamy win o i dusimy.  Dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i starta na tartce marchew,oraz zielony groszek.  Dusimy powoli podlewając bulionem i ciągle mieszając, dodajemy łyżkę koncentratu i doprawiamy do smaku, danie jest gotowe w około 30 minut.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post Strona główna