- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 gram fileta z indyka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 0,5 szklanki zielonego groszku
- 1,5 szklanki ryżu włoskiego
- 300 ml białego wina
- 1,5-2 litry bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, Vegeta,
Gotowanie to moja pasja ,przyrządzam potrawy łącząc różne smaki i składniki. Uwielbiam spędzać czas przygotowując smakołyki dla mojej rodziny.
poniedziałek, 3 listopada 2014
Risotto z indykiem
Risotto to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej , do jej przygotowania wystarczy 30 minut, można przygotować je na różne sposoby w zależności o dodatków. Potrawa smaczna i szybka .Naprawdę smaczna i prosta w przygotowaniu, jedynym wymogiem jest odpowiedni ryż włoski specjalny do risotto.
W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażamy mięso, pokrojone w kostkę , delikatnie doprawiamy do smaku , zdejmujemy mięso do miski. Na tłuszczu szklimy pokrojoną cebulkę i czosnek, a gdy się zeszkli dodajemy surowy ryż. Chwilę smażymy aż ryż będzie błyszczący, dolewamy win o i dusimy. Dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i starta na tartce marchew,oraz zielony groszek. Dusimy powoli podlewając bulionem i ciągle mieszając, dodajemy łyżkę koncentratu i doprawiamy do smaku, danie jest gotowe w około 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz